Accepteren ipv vermijden

Gepubliceerd op 8 april 2022 om 15:59

Accepteren ipv vermijden

Kinderen leven in het moment, veel meer dan wij volwassenen doen. Daarmee zijn het meteen onze leermeesters. Ze kunnen namelijk het gevoel dat er is bij een bepaalde gebeurtenis volledig accepteren en toelaten.

Wat we als volwassenen vaak geneigd zijn te doen is het oplossen van “een vervelend gevoel”. We willen ons niet angstig, verdrietig of onzeker voelen.

Om dit maar ver van ons weg te houden hanteren we allerlei strategieën. Het korte termijn voordeel is dat we voor even het vervelende gevoel niet ervaren. De gevolgen op de lange termijn zijn echter veel groter. Denk aan stressklachten, angst- en paniekklachten of somberheidsklachten.

Het vermijden of controleren van vervelende gevoelens kun je vergelijken met het onder water houden van een bal. Die bal wil naar boven. Het kost jou steeds meer kracht, aandacht en energie om die bal in bedwang te houden. En wat blijkt uiteindelijk, hoewel die bal onder water is, is hij er wel nog steeds. Ondanks alle pogingen van jou om er vanaf te komen.

Als die bal er dan tóch is, kun je m dan niet beter gewoon in t water laten drijven? Dan heb jij je handen vrij om lekker te zonnebaden of met je kinderen te spelen.

Conclusie, stop met het vechten tegen vervelende gevoelens. Geef het bestaansrecht én doe vervolgens wat jij graag wilt doen!

Ter illustratie zie je onze kids in de modder spelen. De zin om in de modder te spelen overwint het nare gevoel van een natte, smerige broek.

Leren wat acceptatie jou kan brengen?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.