Onze reizen
Doe jij wat je ECHT belangrijk vindt?
Pieter nam deel aan de 7-weekse online ACT-training en kreeg in die periode een promotie aangeboden op zijn werk. Iedereen om hem heen was enthousiast en het salaris was riant. Hij zou gek zijn om de promotie niet te accepteren. En toch heeft hij ervoor gekozen om het niet te doen!Waarom? Pieter had in die periode namelijk net ontdekt dat vrijheid, ouderschap en balans voor hem het meest belangrijk waren. Het accepteren van de promotie zou niet in lijn liggen met zijn belangrijkste waarden en hem uiteindelijk niet gelukkig maken. Er restte hem dus niets anders dan de promotie naast hem neer te leggen. Dappere keuze, waarvoor ik niets dan respect heb!Weten wat jouw waarden zijn helpt je om je leven vorm te geven en om tijd te investeren in de dingen die jou gelukkig maken!Heb jij helder wat jouw waarden zijn en helpt het jou om je leven vorm te geven? Of merk jij dat jouw keuzes voornamelijk geleid worden door verwachtingen van anderen, de strenge eisen die jij jezelf oplegt of de verwachtingen die we als maatschappij aan elkaar opleggen?Ontdekken welke 6 stappen wij zelf namen om meer vrije keuzes te kunnen maken?
Je bent niet wie je ZEGT dat je bent
... je bent wat je DOETHet was augustus 2008, ik studeerde af als Social Worker. Iedereen trots en ikzelf nog het meest. Toen kwam ook meteen het besef: Ik ben nu een hulpverlener, dus moet ik altijd klaarstaan voor anderen, behulpzaam en zorgzaam. Want ik vond dat dat in mijn DNA als hulpverlener hoorde te zitten. Ik moet een rolmodel zijn als hulpverlener en dus ook nog eens sociaal, vriendelijk en aardig zijn tegen iedereen.Ik begon na mijn studie als jong gastje te werken in de TBS en dat vergde veel van mij, zowel persoonlijk als professioneel. Ik merkte dat het me steeds meer moeite kostte om altijd maar klaar te staan voor anderen, vriendelijk en aardig te zijn. Het rolmodel dat ik geschetst had en waaraan ik van mezelf moest voldoen, voelde als een keurslijf. Lukte het me niet om eraan te voldoen, dan voelde dat als falen en maakte me dat onzeker, zowel persoonlijk als professioneel. Ik vergat dat ik een mens ben en geen machine. En dat het oké is om af en toe niet behulpzaam, zorgzaam of aardig te zijn.Later begreep ik dat je niet bent wie je ZEGT dat je bent (of vindt dat je moet zijn), maar dat je bent wat je DOET.Dat bracht rust en ruimte en kostte een stuk minder energie. Flexibel met je zelfbeeld omgaan en mild zijn voor jezelf zorgt ervoor dat je jezelf niet verliest in het voldoen aan alle strenge criteria die je jezelf oplegt.
Frankrijk
The noble art of beïng unhappy
The noble art of beïng unhappyWat ik vaak merk is dat we in onze samenleving een bepaald gedachtegoed hebben gecreëerd. Dat als we maar hard genoeg ons best doen, we nooit ongelukkig hoeven te zijn.In de praktijk valt dat vaak vies tegen, met als gevolg dat we nog harder gaan werken om maar niet ongelukkig te hoeven zijn.De strijd tegen lastige gedachten en vervelende gevoelens kun je vergelijken met het vasthouden van een kopje met water. Dat kopje water staat symbool voor jouw vervelende gevoelens en gedachten. Als je dat bekertje met alle macht van je weg probeert te duwen zul je een aantal dingen opmerken:1. je bekertje is nooit helemaal weg2. je arm begint na verloop van tijd te verzuren3. je aandacht wordt steeds meer toegetrokken naar het bekertje en weerhoudt je ervan om te doen wat jij wilt.Als alternatief kun je kiezen voor acceptatie. Wanneer je het bekertje bij je houdt zul je zien dat er ruimte komt om te doen wat jij belangrijk vindt. Het vervelende gevoel is er dan nog steeds maar heeft minder impact op je leven.Conclusie: het leven is niet zo maakbaar als we onszelf doen geloven. Je bent soms ongelukkig, verdrietig of onzeker. De kunst is om die gevoelens bestaansrecht te geven én daarnaast te doen wat jij belangrijk vindt of wilt.
De Portugese Powernap
De Portugese Powernap...Afgelopen periode waren we in Portugal. We huurden daar een huis in een klein dorpje. Bij het huis hoorde een prachtig zwembad, helaas was het kapot.Na ongeveer een week kwam de werkploeg het zwembad maken. Onze kids vonden het wel interessant hoe dat ging en zo gebeurde het dat wij deze beste mensen de hele dag ongegeneerd op hun vingers aan het kijken waren.Middagpauze. Na de lunch zochten de mannen de schaduw op, installeerden zich in het gras en deden na een ogenschijnlijk verhit gesprek een heerlijk dutje. Totaal niet gehinderd door wat andere werkers of wij ervan vonden of dachten, fascinerend tafereel!!Ik vond het prachtig om te zien, én dacht tegelijkertijd hoe wij hier in Nederland mee om zouden gaan.Is de powernap al zo geïntegreerd dat dit gewoon kan zodat dat er commentaar op komt? Durven we dit te doen zonder angst wat anderen ervan vinden? Doe jij wel eens een powernap onder de ogen van je collega's?Ps. Het ging me te ver om een foto te maken van de slapende Portugezen. Dus bij deze een foto van mijn slapende zoontje. In portugal, dat dan weer wel ;-)#stressdebaas #voorkomenisbeterengoedkoperdangenezen
Work is where the laptop is...
… and right now it’s in France!!Een 200 - jaar oud molenaarshuisje op het Franse platteland is ons onderkomen voor de komende weken.Gelukkig werkt het internet wel á la 2022 en hebben de eerste online afspraken inmiddels plaatsgevonden.Fantastisch om online werken en reizen zo te kunnen combineren!
Je leeft maar één keer ... of?
Je leeft maar één keer ...... of ...Je sterft maar één keer. Je leeft elke dag!Toch gaat het leven vaak aan ons voorbij omdat we met onze gedachten vaak in de toekomst of in het verleden zitten.Dit weerhoudt ons van 2 belangrijke dingen:1. De waardevolle ervaringen in het hier en nu gaan aan ons voorbij.2. We zijn ons minder bewust van wat we nodig hebben, belangrijk vinden en lopen onszelf hierdoor makkelijker voorbij.Als kind leefden we volledig in het moment en ervoeren we alles volledig zoals het was. Als volwassenen lijken we dit steeds meer verleerd te zijn...Mochten er kleine kinderen in je omgeving zijn, bestudeer ze eens wat vaker. Ze zijn onze leermeesters als het gaat om leven in het moment!Wat zou jij van ze kunnen leren?#deonlineactcoach #act #preventie #mindfulness #stressdebaas #voorkomenisbeterengoedkoperdangenezen #actfullleven #livingact
Be scared, then do it anyway
Be scared, then do it anywayDansen in het openbaar kan ongemakkelijk of spannend aanvoelen. Je verstand zal daarom zeggen dat je het beter niet kan doen.Neem je vervolgens voor waar aan wat je verstand zegt, zul je het niet doen(= gedrag op automatische piloot ).Neem je jouw verstand niet zo serieus dan bepaal je zelf of je wel of niet dat dansje doet(= vrije keuze).Resumé, je verstand zal vaak zeggen dat je iets niet moet doen omdat het spannend is. Dit doet het verstand omdat het geprogrammeerd is om voor veiligheid te kiezen.Dit kan je ervan weerhouden vrij te leven naar wat jij belangrijk vindt en wat jij wilt.Ben je bereid de angst bij je te dragen én toch te doen wat jij wilt dan zul je meer vrijheid, tevredenheid en zingeving in je leven ervaren.#deonlineactcoach #vrijlevenenwerken #act #investeerindemensgroeialsprofessional
3 maanden reizen en werken - 3 bevindingen
3 maanden reizen en werken - 3 bevindingenWe zijn ongeveer drie maanden onderweg sinds het vertrek uit Nederland. We combineren reizen door Europa met online werken. Wat valt ons op sinds we op deze manier ons werk kunnen doen?1. Meer efficiëntieWij werken beide 12 uur per week, verdeeld over drie dagdelen. Dat maakt dat we nooit langer dan 4 uur achter elkaar werken. Wij merken beide dat we hierdoor beter de focus kunnen leggen op wat nodig is. Daarnaast is de concentratie veel beter. We hebben simpelweg meer tijd om op te laden na onze werkmomenten én hebben dus minder lange werkdagen.2. Meer kwaliteitHet voeren van behandel- en begeleidingsgesprekken kost veel energie. Goed luisteren, nadenken, inleven, doorvragen, etc. Allemaal zaken we zo optimaal mogelijk willen uitvoeren. We merken op dat ons dat beter lukt als we 'slechts' 4 uur op een dag werken dan wanneer we 8 uur volgepland zitten.Voor ons gevoel kunnen we op deze manier meer kwaliteit bieden aan de mensen waarmee we werken.3. Meer plezierDoordat we efficiënter kunnen werken en de kwaliteit kunnen bieden die we willen, zónder dat dit ten koste gaat van onszelf, ervaren we meer plezier in ons werk.Het is één grote ontdekkingsreis. Het voelt goed om dit zo te kunnen doen!
Accepteren ipv vermijden
Accepteren ipv vermijdenKinderen leven in het moment, veel meer dan wij volwassenen doen. Daarmee zijn het meteen onze leermeesters. Ze kunnen namelijk het gevoel dat er is bij een bepaalde gebeurtenis volledig accepteren en toelaten.Wat we als volwassenen vaak geneigd zijn te doen is het oplossen van “een vervelend gevoel”. We willen ons niet angstig, verdrietig of onzeker voelen.Om dit maar ver van ons weg te houden hanteren we allerlei strategieën. Het korte termijn voordeel is dat we voor even het vervelende gevoel niet ervaren. De gevolgen op de lange termijn zijn echter veel groter. Denk aan stressklachten, angst- en paniekklachten of somberheidsklachten.Het vermijden of controleren van vervelende gevoelens kun je vergelijken met het onder water houden van een bal. Die bal wil naar boven. Het kost jou steeds meer kracht, aandacht en energie om die bal in bedwang te houden. En wat blijkt uiteindelijk, hoewel die bal onder water is, is hij er wel nog steeds. Ondanks alle pogingen van jou om er vanaf te komen.Als die bal er dan tóch is, kun je m dan niet beter gewoon in t water laten drijven? Dan heb jij je handen vrij om lekker te zonnebaden of met je kinderen te spelen.Conclusie, stop met het vechten tegen vervelende gevoelens. Geef het bestaansrecht én doe vervolgens wat jij graag wilt doen!Ter illustratie zie je onze kids in de modder spelen. De zin om in de modder te spelen overwint het nare gevoel van een natte, smerige broek.Leren wat acceptatie jou kan brengen?
Ik kan dit niet...
"Dit lukt mij niet, ik durf dit niet, ik kan dit niet… dus doe ik t niet".Op dat punt waren we halverwege de berg en leek het erop dat we de tocht naar boven moesten afbreken.Ik ging met hem zitten en vroeg wat zijn hoofdje hem vertelde. 'Ik kan dit niet' kwam er als eerste uit, gevolgd door 'ik durf dit niet'. En dus wil ik terug. Terwijl hij juist heel graag van t uitzicht wilde genieten.Ik kon hem uitleggen dat ons hoofd ons soms vanalles vertelt én dat we toch zelf kunnen kiezen of we daarin meegaan.Het moest even bezinken en een aantal keren herhaald worden maar de held stond op, nam zijn wandelstokken en klauterde verder de berg op.Het resultaat zie je op de foto!Resumé, je verstand laat je soms vanalles geloven. Ga je daar automatisch in mee dan onthoudt je jezelf veel mooie ervaringen. Besef dat je altijd een vrije keuze hebt!Welke gedachten onthouden jou van mooie ervaringen?
Reactie plaatsen
Reacties
Wat een gave reis- en ondernemingsplannen en relaxte mindset, fantastisch!
Dankjewel Marieke, leuk dat je een bericht achterlaat! Wij kijken er enorm naar uit om aan de reis te beginnen.
Leuk dat de ondernemingsplannen aanspreken. We hopen op die manier o.a. om meer mensen te "besmetten" met het ACT-gedachtegoed!